Pääministerillä on kaikista eniten valtaa Suomen ministereiden joukosta. Pääministeri on myös osallinen kaikissa ministerivaliokunnissa toimien niiden puheenjohtajana. Pääministeri myös johtaa valtioneuvoston toimintaa sekä valvoo hallitusohjelman toteuttamista. Pääministerin tulee huolehtia valtioneuvostolle kuuluvien ja EU:ssa päätettävien asioiden valmistelusta ja käsittelystä.
Jos pääministeri on estynyt hoitamaan tehtäviään, nimetään pääministerin sijainen. Jos sijainenkin on syystä tai toisesta estynyt, pääministerin toimea siiryy hoitamaan virkavuosissa mitaten pisimpään palvellut ministeri.
Pääministeri toimii valtioneuvoston toiminnan johtajana
Pääministerin vastuulla on johtaa esityslistalla olevien asioiden käsittelyä valtioneuvoston yleisistunnossa. Pääministeri myös määrää yleisistunnon päivämäärät ja niiden järjestyksen istunnossa. Joskus jonkun ministeriön toimivaltaan kuuluva asia voidaan siirtää yleisistunnossa ratkaistavaksi. Päätöksen lopullisesta siirrosta tekee pääministeri.
Sen lisäksi, että pääministeri on kaikkien ministeriöiden puheenjohtaja, on hänellä muitakin puheenjohtajan rooleja. Pääministerin tehtävänä on toimia puheenjohtajana myös talousneuvostossa, tutkimus- ja innovaationeuvostossa ja arvonimilautakunnassa.
Pääministeri on valtioneuvoston kanslian päällikkö
Pääministeri tehtävänä on johtaa valtioneuvoston kansliaa, joka turvaa kaikissa olosuhteissa sekä pääministerin että hallituksen toiminnnan edellytykset. Valtioneuvoston kanslia pääministeri johdossaan vastaa hallitusohjelman toimeenpanosta ja sen valvonnasta ja sen lisäksi kanslia myös avustaa pääministeriä valtioneuvoston johtamisen osalta.
Valtioneuvoston kanslialla on muitakin tärkeitä tehtäviä. Se vastaa muun muassa Suomen EU-politiikasta ja Euroopan unionin kehittämiseen liittyvistä asioista. Kanslian tehtäviin kuuluvat valtion omistajapolitiikka ja valtioneuvoston sekä valtionhallinnon viestintä.
Pääministeri on hallituksen politiikan johtaja
Pääministeri tulee aina hallituspuolueesta. Hän onkin hallituksen politiikan johtaja. Pääministeri yrittää sovittaa yhteen hallituksen ja eduskunnan linjauksia sekä toimia viestinviejänä asioissa. Hän on siis kaikkein tärkein linkki niin hallituspuolueiden kuin oppositiopuolueiden välillä. Perustuslaki, joka saatettiin voimaan vuonna 2000, vahvisti pääministerin asemaa entisestään. Perustuslakiin kirjattiin muun muassa, että tasavallan presidentti voi määrätä eduskuntavaalit ennakkoajassa ainoastaan pääministerin aloitteesta.
Pääministeri on tasavallan presidentin sijainen
Pääministeri on tasavallan presidentin sijainen. Jos tasavallan presidentti siis estyy hoitamasta työtehtäviään, toimii pääministeri hänen sijaisenaan. Monesti tällainen tilanne on, jos tasavallan presidentti on työmatkalla, eikä pysty palaamaan maahan tarvittavan nopeasti käsittelemään ja vahvistamaan kiireellisenä esityslistalla olevaa asiaa.