Blogi
Lajien välinen kilpailutilanne on muuttunut
Blogi
Kirjoittanut Administrator   
14.08.2014 08:44

Aamulehti 08.08.2014, Lukijalta-palsta

 

Yleisurheilun Suomen mestaruuskisoissa voitettiin pidemmillä matkoilla kultaa 1930-luvun tulostasolla. Asiasta kantoi ansaittua huolta Paul Tiililä ( 6.8.).

Moniin johtopäätöksiin on helppo yhtyä. Ehkä tärkein on se, että nykyjärjestelmä poimii lahjakkaat nuoret systemaattiseen valmennukseen.   Mutta pitkän matkan juoksut vaativat armotonta lahjakkuutta ja intohimoa monivuotisen harjoitteluun, jos tavoitellaan kansainvälistä huippua.  Nyt monille riittää kansallisen tason tulos, jolla seura saa Kalevan maljan pisteitä.

En minä tätäkään puolta vähättele. Eivät kaikki halua olla huippuja. Ja monista, jotka haluaisivat, ei siihen ole.

Tiililä ei kirjoituksessaan lainkaan huomioinut eri urheilulajien välisen kilpailutilanteen muutosta. Lahjakkaista nuorista moni innostuu enemmän joukkuelajeista, mistä esimerkiksi salibandyn kasvava suosio kertoo paljon. Jalkapallon ja jääkiekon rinnalla myös koripallo ja lentopallo vetoavat nuoriin. Afrikan maista tulleet juoksijat ovat jo pitkään mullistaneet maailman juoksu-urheilun kärjen. Muutos on dramaattinen.

Arvostamani seniorikansalainen menee kuitenkin pahasti metsään syyttäessään vasemmiston tasa-arvoisuusajattelua "terveen kilpailuhengen" heikentymisestä. Sama koskee liikunnanopettajien syyllistämistä. Voisi sitten myös kysyä, onko kaikki hyvä menestys sitten vasemmiston ansiota. En nyt ideologisoisi näitä huippu-urheilun ongelmia, enkä voittojakaan.

Kun arvioidaan koko Suomen urheilun ja huippu-urheilun tilaa, niin pärjäämme aika hyvin. Nais- ja tyttöurheilu etenee, palloilulajeissa on tullut menestystä, moottoriurheilussa olemme maailman eliittiä, purjehdimme vastatuulessakin hyvin. Myös monissa yksittäisissä lajeissa löytyy kansainvälistä tasoa.

Arvostan itse kovin yleisurheilua ja toivon näkeväni vielä uuden nousun erityisesti pitkän matkan juoksuissa. Sitä aikaa odotan.

Niin - ja onhan mäkihypynkin tila kurja.

Jukka Gustafsson