Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/fs1/1/jukkagus/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/fs1/1/jukkagus/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/fs1/1/jukkagus/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Esittely PDF Tulosta Sähköposti
Esittely - EsittelyMinulle on tehty kerran kiinalainen horoskooppi. Sen mukaan toimin sosiaalityöntekijänä, pappina tai työväenjohtajana. En erityisesti välitä horoskoopeista, mutta tuo kyseinen tuntui osuvan useasta kohdasta oikein. Näen itseni eräänlaisena sosiaalityöntekijänä ja aatteellisesti suuntautuneena sosialidemokraattina. Olisin mielelläni arvojohtaja. Arvostan myös paljon kirkon hengenmiehiä. Kirjassani "Ihmisyys haastaa itsekkyyden" (v. 2002) pohdin yhteiskunnallisia asioita erityisesti eettisistä lähtökohdista. Käytän mielelläni käsitettä "eettinen sosialidemokratia".

Vähän taustastani

Työskentelin nuorena Laivateollisuuden Telakalla Turussa. Se sama missä Presidentti Mauno Koivisto oli aikanaan. Työn ohessa opiskelin Turun työväenopistossa. Kiljavan Ay-opistosta sain kimmokkeen pyrkiä Tampereen yliopistoon. Valmistuin viidessä vuodessa sosionomiksi ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi v.1976 pääaineinani sosiaalipolitiikka ja aikuiskasvatus. Elinikäinen oppiminen on ollut kohdallani totisinta totta. Olen kiitollinen 1960-1970 -luvun poliittisille päättäjille, jotka ovat mahdollistaneet opiskeluni.

Duunaritaustastani ansiosta minut valittiin 29-vuotiaana Metallityöväen Liiton koulutuskeskuksen rehtoriksi. Olin vahvasti vaikuttamassa siihen, että ay-koulutus laajeni perinteisestä luottamushenkilökoulutuksesta uusiin ryhmiin; nuoriin, naisiin sekä perheisiin. Uusina kursseina tulivat mm. kulttuuripolitiikka, kansainvälinen politiikka, taloustieto, ATK ja perhekurssit sekä ay-tiedon peruskursseja erityisesti naisille.

Ja lapsuudestani sekä harrastuksistani

Kotini oli myönteisessä mielessä tavallinen. Isäni hyvä metallin ammattimies ja äiti töissä kaupassa. Mainio isäni vaikutti kovin siihen, että lapsena hiihdin lähes joka sunnuntai kilpaa. Se ei ollut aina kivaa. Ja kun 13-14 v. itsenäistyin, alkoi jalkapallo viedä enemmän ja enemmän aikaa.

Jalkapallosta tuli lajini, jossa lopulta menestyinkin SM-tasolle saakka. Pelasin 70-luvulla SM-sarjassa kolme vuotta korkeimmalla sarjatasolla. Minut valittiin TUL:n liittojoukkueeseen ja tein mm. Helsingin Olympiastadionilla maalin HJK:n reppuun (tosin peli hävittiin…). Lupaava ura(?) katkesi kirjaimellisesti Valkeakosken tehtaan kentällä luun katkeamiseen. Vieläkin tulee ihmisiä vastaan jotka muistavat "äänen"!

Jalkapalloharrastus on sittemmin jatkunut eduskunnan jalkapallojoukkueessa ja tuoreimpia saavutuksia 2000-luvulta on ikämiesten SM-tasolta sekä kultaa että hopeaa. Saan olla onnellinen että olen aika terve. Juoksen säännöllisesti 3-4 lenkkiä viikossa. Olen toiminut jalkapalloon liittyvissä seura-, piiri- ja valtakunnan tason luottamustehtävissä. TPV:n johtotehtävissä Tampereen piirin puheenjohtajana ja v. 1991-2006 Suomen Palloliiton varapuheenjohtajana. Olen toiminut Fair Play-, Kaikki Pelaa- ja Futurovaliokuntien puheenjohtajana ja osallistunut liiton edustajana UEFA:n ja FIFA:n kongresseihin.

Harrastukseni ovat kietoutuneet paljon perheeseen, poikiini, meidän yhteisiin juttuihin. Periaatteenani on ollut käydä elokuvissa säännöllisesti. Pidän tanssimisesta sekä musiikista ja olen yleisutelias. Kaikki kiinnostaa - tähtitieteestä erotiikkaan. - Erotiikka Waltarilaisittain ymmärrettynä...

Vahvuuksiani politiikassa

Minua kiinnostaa kaikki mikä liittyy työhön, työllisyyteen ja työelämään. Tein 70-luvun alussa tutkielman Kiljavan Ay-opistolla aiheesta "Ihmiskeskeisyyden ja tehokkuuden ristiriita modernissa yhteiskunnassa". Mainitun teeman ympärillä on sitten askaroitu. Sivistys ja koulutus on toinen lempialueeni. Kolmantena laajalti elämisen laatuun ja hyvinvointiin liittyvät kysymykset.

Kirjassani on punaisena lankana eettisemmän politiikan kaipuu ja näkemyksellisyys tarvittavista keinoista. Uskallan sanoa olevani perillä suosikkifilosofieni Pekka Himasen, Martti Lindqvistin, Eero Ojasen ja Maija-Riitta Ollilan ajatuksista. Koen saavani monesti parasta työnohjausta kirjailijoilta ja filosofeilta.

Sivistyksestä ja koulutuksesta

Koulutus on ollut vahvasti mukana elämäni eri vaiheissa. Olin mukana koululakikomiteassa valmistelemassa nykyisiä koululakeja. Katson vahvistaneeni lähikouluperiaatetta, yhtenäiskouluajattelua, lukion ja ammatillisen koulutuksen yhteistyötä.

Toimin parlamentaarisen aikuiskoulutustyöryhmän varapuheenjohtajana v. 2002 ja olin paimentamassa hallitusohjelmaneuvotteluissa Noste -ohjelmaa (ilman ammattitutkintoa oleville mahdollisuus tutkinnon suorittamiseen) mukaan hallitusohjelmaan. Nyt lähes 20 000 ihmistä on ollut Nosteen mukana. Mutta työtä riittää vielä!

LEX Gustafsson

Olen pyrkinyt olemaan aloitteellinen työllisyyden parantamisessa ja työn sisällön kehittämisessä. Aloitteestani perustettiin SDP:ssa sapattivapaatyöryhmä, jonka puheenjohtajana toimin. Asia eteni niin että työministeri Liisa Jaakonsaari esitteli eduskunnalle vuorotteluvapaalakia ja nimesi lain "Lex Gustafssoniksi".

Olen ylpeä laista. Se on ollut ainut toimiva työn jakamistoimenpide. Yli 100 000 ihmistä on päässyt vapaalle ja työtön on päässyt tekemään ihan oikeaa työtä. On tärkeää että vuorotteluvapaa jatkuu. Se auttaa työssä jaksamista ja huokoistaa luonnikkaalla tavalla työn ja vapaa-ajan jaksotusta työn ja opiskelun yhdistämistä yksilön elämäntilanteen lähtökohdista. Olen tämän eduskuntakauden toiminut työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajana.

Olen myös sos.dem. eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja koen voivani vaikuttaa vahvasti eduskunnassa käsiteltäviin asioihin. Tavoitteenani on hyvä elämä. Minulle se merkitsee ihmisten täydellistä läsnäoloa sekä mahdollisuutta ja intohimoa osallistua yhteisiin asioihin, jotta elämä voi jatkua kaikkialla.

Elämän idea on mielestäni omaan mittaansa kasvaminen ja itsensä vapaaehtoinen antaminen tarkoituksiin, jotka ylittävät huikeasti yksilöllisen onnen tavoittelun rajat. Edellä olevan on todennut Martti Lindqvist, mutta se on myös kuin minun suustani.

Tässä oli hieman taustastani ja toiminnastani. Ota yhteyttä kun haluat tietää enemmän.