Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/fs1/1/jukkagus/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/fs1/1/jukkagus/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/fs1/1/jukkagus/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Hallituspeliä – jalkapallo- vai jääkiekkosäännöin
Blogi
Kirjoittanut Jukka   
06.06.2011 21:09

Juuri nyt on meneillään vaihe, jossa vasemmisto potkaistiin ulos Säätytalosta.
On juuri alkamassa kesäkuun alun ensimmäiset hellepäivät.

1. ENSIMMÄINEN PUOLIAIKA SÄÄTYTALOSSA.

Olin  siellä minäkin - hallitusneuvotteluissa - 13 päivää.  Lähes aamusta iltaan olin neuvottelemassa koulutus-, tiede-, kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntaohjelmaa. Lisäksi olin puheenjohtajana harmaan talouden vähentämisohjelmatyöryhmässä.
 
Kun kävi ilmi, että joudumme lähtemään veks neuvotteluista, hain neuvotteluhuoneesta kaikki harmaaseen talouteen liittyvät paperit.
Minulla oli käsittelyssä luonnos numero kahdeksan(8). Itse asiassa minulla oli vielä auki pari asiaa. Olin paperiini varsin tyytyväinen.  Hatutti, sillä työ jäi kesken!

Tulee olemaan mielenkiintoista verrata, että jos emme ole uudessa hallituksessa, niin kuinka paljon ovat ”kopsanneet” johtamani ryhmän ohjelmaa mahdolliseen porvarihallituksen ohjelmaan. Kokoomusneuvottelijoille - ja muillekin - jäi tietysti siihenastiset  paperit.
 
Neuvottelut päättyivät tosi oudosti - tilanteessa jossa neuvottelut olivat mielestämme vielä kesken. Hymypoika Katainen vaan ilmoitti kylmästi Urpilaiselle, ettei enää kannata neuvotella!
Se oli sitten siinä.
Tiedossamme on, että kokoomus oli jo käynyt samanaikaisesti keskusteluja kepulaisten kanssa. Tätä kutsutaan kaksilla korteilla pelaamiseksi, jonka lisäksi joidenkin pelaajien hihaan on piilotettu ylimääräisiä valttikortteja. 
 
Suurin erimielisyys koski tuossa vaiheessa verolinjaa.
Kysymys ei ollut yksin arvonlisäveron nostamisesta 24 prosenttiin, vaan myös siitä että kokoomus olisi ALV:n tuotolla rahoittanut tuloverotuksen keventämisen.
Me olisimme tässä vaiheessa sitoutuneet inflaatiotarkistukseen, mutta emme yleisiin verokevennyksiin. Selkokielellä tämä tarkoittaa sitä, että pienituloisten kuluneista kukkaroista olisi taas pulitettu hyvätuloisten veroale.
 
Toinenkin riita kyti.  Kaikki muut puolueet, paitsi kokoomus, olivat sitoutuneet noin miljardin euron uudelleenkohdennuksiin.
Tämä olisi tehty budjetin eri pääluokkien menosäästöillä ja myös pääomaveron nostolla. Kokoomuksen esitys oli vain puolet tästä.  Meille sosialidemokraateille se olisi merkinnyt sosiaalinen oikeudenmukaisuus-lupausten puolittamista.  Siis perusturvan parantamisessa, vanhuspalvelulaissa, nuorisotyöttömyydessä, työllisyysmäärärahoissa, kuntien palveluissa ym.
Olisimme halunneet jatkaa neuvotteluja. Sopu ohjelmasta ei jäänyt toivottoman kauaksi.
 
Omalta osaltaan ehkä jotain kertoo ja paljastaa se, että kokoomuksen ja RKP:n neuvottelukunnissa Katainen oli saanut voimakkaat aplodit, kun oli näyttänyt sosialidemokraateille ja vasemmistoliitoille ovea.
 
Kokoomus pelasi lopussa rumaa peliä. Jääkiekkosäännöillä saa jopa lyödä vastustajaa, eikä välttämättä saa edes kahden minuutin jäähyä.
Jalkapallomiehenä en tätä menettelytapaa ymmärrä.
 
2.       PUOLIAIKA HALLITUSOHJELMANEUVOTTELUISSA.
 
Kesäkuun toisella viikolla joukkueet ovat haussa. Kataiselta alkaa happi loppua. Soinin ego on taas pullistumaan päin ja keskustaa valta kiinnostaa aina, vaikka kuinka olisi aiemmin uhottu, että jäädään oppositioon rökäletappion jälkeen.
 
Kokoomuksen ja demarien välit ovat kireät, mutta meidän tulkintamme mukaan ei ole aivan mahdotonta jatkaa keskenjääneitä neuvotteluja.
 
Perussuomalaiset olisi hyvä saada hallitukseen, mutta ryhmässä on vallalla yhden asian liikkeen joukkohysteriaa - EU:ta turpiin, maksoi mitä maksoi. Miten yhdistää tuli ja vesi? Ja pomminvarmasti Kreikka tulee vielä syliimme.
 
Jos emme saa persuja hallitukseen, jota siis oikeasti toivon, niin jäljelle jää ”vihreä punamulta”. Kansa antoi oikeistopolitikalle vaaleissa tuomionsa.
Jos valta ei oikeasti kiinnosta soinilaisia, niin siitä sitten vaan ääripuolueet oppositoon, eli oikeistokokoomus, populistit ja kristillisdemokraatit. Se olisi muotokaunis oppositio, ja hallitukseen Urpilaisen johdolla vasemmisto, keskusta ja vihreät.
 
Politiikan sisältö, kasvot ja jälki vaihtuisivat, mikä olisi paras ja toivotuin vaihtoehto.
 
3.       EDESSÄ  JATKOAIKA - JUHANNUKSEENKO ASTI ?
 
Jatkoajassa on kysymys itse asiassa pudotuspelistä. Jotkut puolueet putoavat finaalista.
SDP:n  osaavasta pelaajasta - Eero Heinäluomasta - on porvarillinen media pyrkinyt tekemään jotain ylisuurta, likaisiakin keinoja käyttävää toimijaa.
Oltuani mukana yli 20:ssä SDP:n hallitusneuvottelijoiden kokouksessa Säätytalolla, jossa Urpilainen johti toimintaa, voin vakuuttaa, että ei pidä uskoa kokoomuksen ikioman tietotoimiston levittämää propagandaa.
 
Jos SDP pääsee hallitukseen, johon pyrimme niin pirusti, niin mennään yhteisellä arviolla, ja sillä tavalla, että politiikka Suomessa muuttuu. Saimme lähes joka viidennen äänestäjän – kansalaisen - tuen.
 
Meidät voi potkia pois Säätytalolta, mutta ei politiikan pelikentältä.  Uskon, että kun politiikan historiaa kirjoitetaan, niin meille on luvassa Vihreä kortti.
Se tarkoittaa jalkapallossa  tunnustusta Reilusta Pelista. FAIR PLAY!
 
Olemme toimineet rehdisti ja kunnianhimoisesti hallitusneuvotteluissa ja niin tapahtuu myös jatkossa. Lupaan sen.
 
Hyvää kesää kaikille.