Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/fs1/1/jukkagus/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/fs1/1/jukkagus/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/fs1/1/jukkagus/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Viimeisimmät artikkelit

Porvarihallitus näyttää karvansa!

18.2.2008
Metalli195 -jäsenlehti

Maksujen ja hintojen korotukset syövät palkkojen nimelliskorotukset. Annetaan tuki kannattavien tehtaiden lopettamiselle. Yritysten ja maa- ja metsätilojen sukupolvenvaihdoksissa perintö- ja lahjavero 1-3,2 prosenttiin!

Hallitus on tekemässä eriarvoistavassa yhteiskunta- ja veropolitiikassaan Suomen ennätystä!

Ei siis ihme että jo keskustan puoluesihteerikin hermostuu. Korhonen antoi lausunnon hallituskumppani kokoomuksesta, joka hakee vertaistaan. Sen mukaan kokoomuksen valtionyhtiöpolitiikka on "broileripolitiikkaa". Kohde on selvä. Kauppakamarimies ja hallituksessa valtionyhtiöpolitiikasta vastaava ministeri Häkämies.

Korhosen lausunto on tietysti kaksinaamainen kuin mikä, koska pääministeri antoi täyden tuen KANNATTAVIEN tehtaiden lakkauttamiselle. Kepu pelaa taas kerran kaksilla korteilla. Raukkamaista toimintaa sekin.

Kemijärven ja Summan tehtaiden lakkauttamisessa on ja oli kysymys vakavista, etten sanoisi aivan perimmäisistä kysymyksistä. Porvarihallitus ei halunnut käyttää 35 prosentin äänivaltaa yhtiössä. Tätä valtaa olisi pitänyt käyttää etukäteen yhtiön hallituksessa.

Edellisen ja nykyisen porvarihallituksen periaatepäätöksissä on ratkaiseva ero. "Valtio ei edellytä eikä ota itselleen erivapauksia, eikä puutu yhtiön hallituksen ja toimivan johdon päätöksentekoon". - Vanhasen 1. hallituksen periaatepäätöksessä tuota määräystä ei ollut!!!!!

Vanhanen ja Häkämies valitsivat taktiikakseen osoittaa, että hallitus jatkaa "demarien valtionyhtiöpolitiikkaa". Se ei pidä paikkaansa myöskään sen takia että demarit eivät ole hallituksessa ollessaan olleet lopettamassa ainuttakaan kannattavaa tehdasta.

Stora Enson päätösten taustalla on pääoman shakkipeli. Pelinappuloita siirretään vailla mitään yhteiskuntavastuuta. Asiantuntijoiden mukaan Kemijärven sellutehdasta ei tarvitse sulkea puupulan takia. Myös yksiköiden kannattavuus ja energia oli turvattu.

Valtion omistajapolitiikkaan tarvitaan selkeät pelisäännöt mm. kannattavan liiketoiminnan osalta. Valtion on myös kehitettävä uutta. Teollisuussijoitus OY:n ja muun riskirahoituksen turvin on mentävä vahvemmin uusiin haasteisiin mm. uusiutuvan energian, jätteen, ympäristöteknologian, koulutuksen viennin ja osaamisen osalta.

Emme muuten jääneet täysin ilman tukea toimillemme. Lapin Kansan mukaan eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on sanonut "valtiolla olisi ollut suurimpana omistajana mahdollisuus käyttää omistajan ääntä Kemijärven ja Summan tehtaiden kohtaloissa". No comments!

Hallitus teki periaatelinjauksen yritysten sukupolvenvaihdoksen verotuksen keventämisestä. Asiasta on tulossa hallituksen esitys eduskuntaan pikapuolin.

Sukupolvenvaihdoksen verohuojennus on nyt 60 % ja huom. se lasketaan verotusarvosta, ei käyvästä arvosta. Asian periaatteellinen merkitys kasvoi entisestään kun Korkein hallinto-oikeus päätöksessään v. 2006 otti kannan että myös yksityistä varallisuutta voidaan sijoittaa yhtiöön.

Porvarihallitus esittää huojennuksen nostamista 60 prosentista 80 prosenttiin.

Mitä se tarkoittaa?

Kaikkien sukupolvenvaihdosten verotus jäisi 20 %:iin tai sen alle verrattuna normaaleihin perintöihin tai lahjoihin. Verotus olisi korkeintaan 3,2 % verotusarvosta, kun se muilla ihmisillä on korkeintaan 16 % käyvästä arvosta.

Jos verotusarvo olisi neljäsosa käyvästä arvosta, olisi verokanta perintö- ja lahjaverotuksessa 8 promillea!!!

Hallituksen veropolitiikkaan - täytetään ensin omat taskut - on ottanut erittäin torjuvasti kantaa mm. vero-oikeuden prof. Niskakangas. On myös syytä kysyä sen perään onko linjaus perustuslain vastainen, sillä se asettaa perinnönsaajat eriarvoiseen asemaan perinnön laadusta riippuen.

Kun hallituksen esitys tulee eduskunnan keskusteluun, olen ensimmäisten joukossa nostattamassa myrskyn. Esitys on niin härski ja vastoin yleisesti hyväksyttyjä veroperiaatteita; esim. se että verotus perustuu veronmaksukykyyn ja kansalaisten tasapuoliseen kohteluun.

Porvarihallitus on luopumassa hyvän verotuksen periaatteista. Toivon että sen laskun hintaa herrat maksavat jo kunnallisvaaleissa.